Водомар

fsgsdgfdhfd

Водомар (научно име Alcedo atthis ) је представник мале породице водених жена. Водомари живе у Европи, северној Африци, Азији и у Јапану и то углавном близу воде или у мочварним стаништима.

Он је типичан представник породице, са кратким репом , грубим телом, великом главом и још несразмерно великим кљуном . Ово друго може да представља скоро четвртину целокупне дужине тела, што је између 17 и 19,5 цм. Врх главе и перути су зеленкасто плаве, што варира у зависности од угла светлости. Тртица и реп су светле боје, доњи део трупа и лице наранџасто-црвени, грло и флека са стране на врату су беле.  Код женки кљун на доњој страни је наранџаст, док је кљун потпуно црн код мужјака. Кратке ноге су живописне боје.

fsfasf

Водомар се храни са мањим рибама , али и инсектима. Вода у којој лови не сме бити сувише плитка, јер би могао да се повреди о дно, али не сме бити ни сувише дубока јер ће лако да промаши плен. Дуготрајна киша која замути воду значи за водомара невољу, па чак и пропаст, а исто тако и зима му понекад донесе смрт. Његов лов се завршава чим више не може да види рибу.

Leave a comment